Swift info

Főmenü
Hírek
Cikkek
Letöltések
Linkek
Galéria
Keresés
TOP 10
Ajánlj minket!

Adminisztráció
Cikk küldése

Elérhetőség
 
Google
 
Allianz Hungária
Kedvezményes Kötelező Gépjármű Felelősség-
Biztosítások


kedvezmenyes
biztositas.hu

 
Véletlen ajánló

Témák
Adatok (2)

Letöltések

Letöltve: 4
Kategória:
Linkek

Kattintva: 5
Kategória:
Google PageRank
 
 
Ajtókárpit le-felszerelés
Beküldte: prokee
2006.10.08. 21:38
Nyomtatóbarát verzió   Küldd el ismerősödnek !   Szólj hozzá a cikkhez !
 

 
Nem nagy munka, de vissza-visszatérő kérdés. Ha valaki nem csinálta még, itt a segítség !
Tehát a feladat: lebontani az ajtókárpitot.

Jelzem, a képek elektromos ablakos 3 ajtós Swiftről készültek. 5 ajtós esetén nincs jelentős eltérés, a mechanikus ablakosra meg majd rátérünk.

Első lépés legyen a kilincs burkolatának leszerelése. Egyébként ez a legkriminálisabb rész, könnyedén össze lehet tördelni a tartófüleket.Így néz ki majd leszedve.
A kilincset egyébként nem kell lebontani, de a peremét mindenképpen. Négy fülecske tartja, ebből csak egyetlen egyhez lehet többé-kevésbé kényelmesen hozzáférni. A kihúzott kilincs mögött az első-alsó fülnél lévő kis lyukon be lehet nyúlni.A hátsó-alsó fület érdemesebb kézzel, nagyon óvatosan, nem feszítve, inkább húzva leszedni. Ha végképp nem megy, a retesz gombja mellett óvatosan be lehet nyúlni vékony csavarhúzóval.

A felső fülek kiakasztásához az alul már szabad keretet nyomjuk felfelé, és közben húzzuk kifelé a felső részt.

Csavarhúzót csak végső esetben használjunk a feszítéshez, nagyon könnyen nyomot hagy a műanyagokon.Következő lépésben az ajtóbehúzó aljában lévő két csavart vegyük ki. A műanyagot nem szükséges kipattinatni a kárpitból, sőt, nem is nagyon szabad, mert igen nehezen megy vissza a helyére.

Elektromos ablak esetében a következő lépés a kapcsolóblokk kiszerelése. A blokk első részénét könnyedén kipattinthatjuk, ha vékony szerszámmal alányúlunk.

Kézi ablakemelős Swift nem volt a környéken, de igyexem bemutatni a kar leszerelését egy Trabant, illetve egy, a Swiftéhez hasonló ablaktekerő kar segítségével

Az ablaktekerő kart egy, a tengelyen és a karon lévő vájatba illeszkedő omega-rugó tartja. Ennek a leszerelésére többen többféle módszert javasolnak, a legtöbben a nylon-harisnyára esküsznek, ezt a kar mögé tolva és a rugóba akasztva könnyen leszedhető.
Én a magam részéről jobban kedvelem azt a megoldást, hogy egy lemezdarabbal (célszerűen központizár-rögzítő létrával vagy klasszikus autórádiókhoz adott rögzítőlemezzel a kar fogantyúja irányából benyúlok a tengelyt takaró rész mögé, és az omega-rugó egyik szárába akasztva megtolom kissé.A képeken csak elméletben tudom bemutatni az eljárást, de remélem, érthető...

Ezután már csak a kárpit levétele marad. Fogjuk meg a kárpit alsó peremét, és húzzuk magunk felé, a patentok engedni fognak. A kárpitot már csak az üveg nyílásának peremére akasztott rész fogja tartani. Ekkor a kárpit hátsó részét megemelve ferdén le tudjuk venni az ajtóról.


Íme a végeredmény...


Ha már itt vagyunk: a nagyobbik csatlakozó az elektromos ablakemelő motorjáé, a kisebbik az elektromos tüköré...


...itt pedig a zöld-piros kábeles csati a központi zár motorjáé, a másik pedig ennek kapcsolójáé.Felrakásnál érdemes a tükör-háromszög takaróját levenni, így sokkal könnyebb a kárpit első részét visszaakasztani az ablaknyílás peremébe. Ha fent van, mehet vissza a tükör-takaró, majd ezután nyomjuk csak vissza a kárpit patentjait.Az ábrán látható nyílás takaróját nem szükséges kipattintani a kárpit levételekor. Szerepe csupán annyi, hogy a tükör rögzítőcsavarját ki tudjuk csavarni, ne kelljen ehhez levenni az egész ajtókárpitot.
Az 5 ajtós hátsó ajtajának kárpitjának levétele semmiben sem különbözik, ezért külön nem foglalkozom vele.

Kapcsolódó cikkek:
 

 
Eddigi hozzászólások:

Atesz2014.08.15. 09:29
Nagyon tuti tipp!nagyon szépen köszönöm.(a képes instrukcióért pedig különösen.

toncsi2013.10.10. 17:05
érthető És köszönöm.

Svajesz2013.10.08. 09:53
Köszi szépen az instrukciókat. Király vagy!

István2013.05.10. 15:27
Szép Napot!
Suzuki Swift 1.0 (2002) Bal első és jobb hátsó ajtó belső borítást és ablakemelőt hogyan kell leszerelni. Gondom van a központi zárral és szeretném megnézni, hátha csak egy kontakthiba. Köszönöm!

ZSolt2013.02.13. 10:46
SZiasztok! 2002-es Suzuki Swift fütőmotor(ventillátor) kiszerelééséhez szeretnék egy kis segitséget kérni.hogyan kezdjek hozzá? Nehéz-e ,esetleg forduljak szerelőhöz? A 4 fokozatú kapcsoló 1-2 fokozatban semmit nemcsinál 3-4-es fokozatban tökéletesen működik

Dávid2013.01.30. 12:39
Jó napot érdeklődnék, hogy hogyan lehet leszedni a swift 1999 hátsó ajtó belső kárpitját? az ablakemelő kart hogyan lehet leszedni?

Maszek2011.08.10. 19:46
Kicsavarodott a emelő motor és lezúgott az egész a francba
Megmentetted az életem
vagy legalábbis az ablakomat

VÁRADY ZSOLT2011.01.25. 09:39


KÖSZÖNÖM

Sanyi2010.09.10. 14:35
Miért halt el a topik? Az elektromos bekötési rajz tényleg jó lenne...

Feri2010.07.08. 00:49
Szevasz!
Nekem a következő a gondom: van egy 4 ajtós Swiftem 4 elektromos ablakkal, azonban a jobb hátsó ajtón nem működik a kapcsoló. Első ajtó kapcsolójával tudom le- és felhúzni az ablakot, hátsóval nem. Van esély rá, hogy ezt meg tudom javítani a kárpit leszerelése nélkül? Valamint arra, hogy a kapcsolót házilag is lehet javítani?

Laci2009.10.22. 14:06
Köszönöm sokat segítettél! Dicséretre méltó!

Bandi2009.05.22. 20:24
Köszi,

Nekem kilincset kell cserélnem és már ebből tudni fogom miként kezdjek hozzá.

Köszi

tomi2009.03.08. 18:14
Peter!

Nekem is 2002es sedánom van és ez volt a gondom, kábeltörés!
Gyári betegség túl rövid az iv az ajtó csukásnál és rövidek a kábelek! Hosszab vezetékkel, normális sarukkal
zsugorcsövel a sarukra, javítható. egyébként a hátsó ajtók betegsége!

PROKEE! NAGY VAGY, HOGY ILYEN KORREKTEN SEGÍTESZ MINDENKINEK! Tomi!

F. Zoli2007.11.24. 17:32
Hasonló témában szeretnék segítséget kérni.két hangszorót szeretnék hátra eben kellene hasonló segítség előreis köszönöm.

root342007.05.29. 13:16
Hasonló témában szeretnék segítséget kérni. Szeretnék központi zárat szerelni a Swifembe, de nem találtam az első ajtónál olyan helyet, ahol a kábeleket átvezethetném az ajtóba. Hogy van ez gyárilag megoldva?

prokee2007.01.31. 18:28
Az információéhségen kívül nem érdemes a kapcsolónál kezdeni. Majdnem biztos, hogy a kábellel lesz problémád, méghozzá ott, ahol az ajtóba (hátsóba) bemegy. Szedd le a kárpitot, az oszlopburkolatot, csattintsd szét a kábel csatlakozásait, és húzd vissza az oszlopba. Fel fog tűnni, hogy hol tört el...

peter2007.01.31. 14:09
Fenti útmutató szerint eljártam, azonban segítséget szeretnék kérni.

Van egy 2002 Suzuki Sedanom, elektromos ablakokkal. A problémám az, hogy a bal hátsó ablakot a hátsó ajtóról már jó ideje nem lehett nyitni-zárni. A vezető oldali egységről azonban még egy ideig működött. Most már egyik kapcsoló sem vezérli. A motor és a mechanika ép, kipróbáltam. Valamiért nem kap áramot. Egy kábeltörésre tippelek. A vezető oldali kapcsolóegység egy 14 pólusú csatlakozón keresztül vezérel. Szeretném megismerni a bekötést. Van-e lehetőségem megtudni?

Gyula2006.11.07. 14:34
Az a kérdésem ,hogy lehetne megoldani azt ,hogy a hátsó ajtó nagyobbra nyiljon

 

Kapcsolódó linkek
Legnépszerübb ebben a kategóriában:
Fékbetét/ féktárcsa csere
Legfrissebb cikk ebben a kategóriában:
Swift, E85 etanol, 1. rész